Geplaatst op Geef een reactie

Manieren om stress te verminderen

stressEen veel voorkomend verschijnsel in onze huidige maatschappij is stress. En vergis je niet, stress kent vele oorzaken en zeker ook gevolgen. Tot bepaalde hoogte heeft stress een functie, bijvoorbeeld om jezelf tot betere prestaties aan te zetten. Maar helaas is het bepaald ongezond als stress in het rood schiet. En naar het schijnt ervaart liefst 70 procent van de mensen bijna dagelijks stress… Daarom vandaag een aantal manieren om stress te verminderen:

 • Lichaamsbeweging
  Het lijkt tegenstrijdig, maar zelfs simpele dingen als wandelen en fietsen hebben een positief effect op je lijf en ook op je mentale weerbaarheid. Regelmatig actief zijn, of gaan sporten, is dus een absolute aanrader! Het effect van bewegen is dat op den duur stress hormonen in je lijf afnemen. Ook wordt de productie van endorfine gestimuleerd, wat je een lekker gevoel geeft. Verder heeft bewegen een positief effect op je slaap, en dat zorgt weer voor een beter herstel.
 • Minder cafeïne
  Veel koffie, thee, chocola of energiedrankjes kan leiden tot onrust en zelfs angsten. Dit zal voor iedereen anders uitwerken. Matig gebruik is geen probleem, maar teveel is gewoon slecht voor je. Simpele test; stop eens een dag met drinken. Krijg je hoofdpijn die wegzakt als je de genoemde voorbeelden gebruikt, dan wordt het tijd om te gaan minderen.
 • Lach meer
  Lachen is niet alleen goed voor je humeur, maar ook je lijf kan het waarderen aangezien het een positief effect heeft op het immuun systeem. Zet een leuke DVD op, ga naar cabaret, ga op stap met vrienden, etc.
 • Zorg voor een actiever sociaal leven
  Het spreekwoord zegt niet voor niets dat gedeelde smart halve smart is (en gedeelde vreugde, dubbele vreugde). Ergens bij horen geeft een goed gevoel, zeker als je het moeilijk hebt. En je familie staat waarschijnlijk graag voor je klaar! En knuffelen met diegenen die dicht bij je staan helpt in dit verband ook nog eens.
 • Luister naar muziek
  Muziek is een universele taal. En er is volop keuze in muziek ter ontspanning. Vooral rustige instrumentale muziek met een laag tempo is daar geschikt voor. Of gewoon dat wat jij leuk vindt. In ontspanningsmuziek zitten vaak natuur geluiden gemixt om het ontspannen extra op gang te helpen.
 • Ademhalingsoefeningen
  Diep en rustig in en uitademen kan een positief effect hebben op je zenuwstelsel, wat voor een ontspanningsreactie zorgt. Van belang is om je echt op het ademhalen te concentreren. Adem bij voorkeur diep in door de neus waardoor je longen en je buik uitzetten. Daarvan gaat de hartslag omlaag en wordt je rustiger.
 • Gebruik supplementen
  Zoals verwacht zorgt de natuur ook hier voor hulp. Denk aan Omega-3 vetzuren, Ashwaganda, Groene thee of Valeriaan. Als je medicatie hebt, kun je het gebruik van deze supplementen beter afstemmen met een arts of therapeut.

Zoals jullie zien kan op veel relatief eenvoudige manieren de stress aangepakt worden. Wij wensen jullie succes en weinig stress!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.