Geplaatst op Geef een reactie

Olijfolie tegen auto-immuunziekten

olijfolieAuto-immuunziekten, zoals reumatoïde artritis, multiple sclerose, ziekte van Crohn, ulceratieve colitis (chronische ontstekingsziekte van dikke darm), lupus, enz… zijn immuungemedieerde chronische ontstekingsziekten. De moderne geneeskunde heeft er weinig verweer tegen, behalve door het voorschrijven van cortisonen en immuun onderdrukkende medicijnen.

Er is steeds meer bewijs dat de regelmatige consumptie van olijfolie (extra vierge, ongeraffineerd) geassocieerd is met een lager risico op auto-immuunziektes. Net zoals dit het geval is bij andere degeneratieve ontstekingsziekten, zoals hart- en vaatziekten, diabetes en kanker.
De sterk bioactieve molecules (polyfenolen) in olijfolie blijken niet alleen ontstekingswerend, ze zouden ook de verstoorde immuunreacties reguleren. Hierdoor verlaagt het risico op ontsporing van het immuunsysteem. Raffinage verwijdert deze fytochemische componten, waardoor de olie op dit gebied waardeloos wordt.

Extra vierge olijfolie kan, dankzij zijn hoge gehalte aan bioactieve molecules, volgens de wetenschappers van deze studies beschouwd worden als nutraceutische en functionele voeding. Deze zijn overigens ook geconcentreerd beschikbaar als voedingssupplement.
Zij stellen dat olijfolie chronische laaggradige ontsteking, en dus vele verouderingsprocessen en –ziekten, kan moduleren. Ideaal als preventie dus.

Bron: ABC Gezondheid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.