Geplaatst op Geef een reactie

Pijnlijke Gewrichten?

pijnlijke gewrichtenEr zijn vele vormen van pijnlijke gewrichten bekend. Denk aan artritis, artrose, reuma, jicht, etc.  De pijn ontstaat vaak door het dunner en zachter worden van kraakbeen wat pijn en stijfheid kan veroorzaken. In principe kan dit in alle gewrichten voorkomen, maar we zien dit het meest in  knieën, onderrug, heupen, polsen, vingers, duim en nek. Door belasting, kou en langdurig bewegen, kan deze pijn erger worden.

En nu de hamvraag; op welke natuurlijke manieren kun je ondersteuning voor deze klachten vinden? Het is belangrijk dat je altijd eerst contact opneemt met je huisarts om een goede diagnose en behandeling vast te laten stellen, ongeacht de vorm van pijnlijke gewrichten die je hebt. Naast de voorgeschreven behandeling kan regelmatig gebruik maken van bepaalde kruidenremedies de gewrichtspijn verlichten en je kwaliteit van leven verbeteren. Hierdoor wordt voorkomen dat pijnlijke gewrichten iets wordt dat een constante impact heeft op je dagelijkse activiteiten.

Hieronder worden diverse kruiden genoemd die je kunnen ondersteunen:

  • Aloë Vera wordt al jaren gebruikt in verscheidene therapieën, zowel intern als topisch. De gel van deze veelvoorkomende plant zit vol met voedingsstoffen die voor een betere gezondheid zorgen en gewrichtspijn verlichten
  • De bladeren van de eucalyptusplant kunnen topisch aangebracht worden om artritispijn te behandelen. Dit komt door de aanwezigheid van tannines, die de ontsteking en pijn verlichten. We raden aan om een heet kompres van de bladeren en olie aan te brengen om hun effecten op het gewricht te concentreren
  • Gember is al lange tijd bekend als het beste huismiddel voor het verminderen van ontsteking en pijn veroorzaakt door pijnlijke gewrichten. Je kunt het zowel intern consumeren en extern gebruiken. Gember heeft ontstekingsremmende eigenschappen waar je van kan profiteren door thee te drinken of warme kompressen rechtstreeks op het gebied aan te brengen
  • Kurkuma kan helpen om de progressie van reumatoïde artritis te verminderen. Volgens huidige onderzoeken kan je het beste profiteren van de ontstekingsremmende en pijn verlichtende eigenschappen als je het oraal consumeert
  • De vele bekende gezondheidseigenschappen van groene thee hebben het een van de meest populaire theesoorten wereldwijd gemaakt. Het kan ontstekingen verminderen en het is mogelijk effectief voor het behandelen van artritis. Je kan dit het beste als thee consumeren of een kompres op het aangetaste gebied aanbrengen. Het kan ook helpen om de symptomen van patiënten die last hebben van artrose en reumatoïde artritis te verlichten.

Naast dergelijke kruiden is ook ook wetenschappelijk bewijs dat ontzuren van je lichaam een positieve bijdrage levert aan je bewegingsapparaat. In Nederland hebben ongeveer 1,1 miljoen mensen last van de gevolgen van pijnlijke gewrichten / artrose. Er wordt bij de huidige medische behandelingen te weinig stilgestaan bij de mogelijke oorzaak van het ontstaan van artrose en hoe deze eventueel structureel weg te nemen. Diverse onderzoeken hebben ondertussen aangetoond dat zeer aannemelijk is dat deze oorzaak, net zoals andere reumatische aandoeningen, gerelateerd is aan een verstoord zuur-base evenwicht. Het lichaam en het kraakbeen is verzuurd. Bij artrose zorgt de opslag van overtollige afvalzuren in het kraakbeen voor afbraak van dit kraakbeen. Hoe meer zuurafzettingen in het kraakbeen, des te sneller het afbraakproces verloopt. Het kraakbeen wordt ruw en dunner, waardoor bewegen moeilijker wordt. Vanwege het verzuurde kraakbeen ontstaan ook vaak pijnlijke ontstekingen.

Het is tegenwoordig goed mogelijk om de gewrichten en de omgeving van het kraakbeen te ontdoen van overtollige zuurresten. De beste preventieve en stabiliserende behandeling van artrose is dan ook om het zuur-base evenwicht van het lichaam te herstellen door het lichaam te ontzuren. Hierdoor kan het afbraakproces van het kraakbeen stoppen en nemen pijn en zwellingen in veel gevallen af.

Vanzelfsprekend helpen wij graag. Onze zoektips voor passende producten zijn “gewrichten” en “ontzuren”, Maar denk ook zeker aan Brandnetel- of paardenbloemwortel thee! En check zeker ook eens ons recept voor een overheerlijke preisoep.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.